Vad är prepping?

prepping-storage

Något som jag har funderat på är att jag vill vara beredd om uti fall att. Detta med tanke på hur världen ser ut i dagsläget, med krig, pandemier och naturkatastrofer. Jag tänker på saker som treregeln. Att en människa kan klara sig utan luft i tre minuter, vara utan ett skydd i tre timmar vid extrema temperaturer, klara sig utan vatten i tre dagar och vara utan mat i tre veckor. I bästa fall. Det är ändå att tumma på marginalerna om du frågar mig.

Jag tycker inte man ska utmana ödet och ta reda på om det stämmer, men som svensk i Sverige har vi faktiskt en skyldighet att vi ska klara oss helt och hållet utan dessa resurser i hela 72 timmar. Då är det bra att du har preppat för dig och dina kära.

Att preppa sig innebär att du som person förbereder dig om det skulle uppstå en kris i samhället. Ja det händer faktiskt då och då och det kan alltid bli mycket värre än vad du anar! Ursäkta men jag är realist. Du förbereder alltså dig inför sådana situationer där du och resten av samhället får klara sig utan de tillgångar som annars finns i vardagen. Det kan exempelvis vara el, vatten, värme och mat. Frågan är då, vad kan du behöva för att överleva och klara dig i 72 timmar?

Det allra första steget

Det behöver inte vara dyrt eller ett tecken på att du paranoid. Att preppa så att du är förberedd om det skulle krisa till sig borde vara helt normalt för alla. Beredd är en bra prepping butik som jag gärna använder för att fylla på med beredskapsprylar från.

Oavsett vad det är du preppar mot är det smart att alltid ha extra mat och vatten hemma. Därför har jag lagt upp en buffert där hemma så att jag alltid har mat och vatten för två veckor. Naturligtvis låter jag inte detta stå och vänta på en kris, utan jag använder vattnet och maten, för att fylla på bufferten varje gång jag är och handlar.

I samband med att jag har ett förråd av vatten så inkluderar jag även sådant vatten som används till matlagning och som en tumregel kan du räkna med att det går cirka tre liter per person per dag. Gällande maten som jag har bunkrat upp med är mycket konserver och frystorkat. Det frystorkade är att föredra, eftersom hållbarheten inte är bara lång utan den typ av mat som inte heller behöver tillagas likadant som konserver behöver göra.

Att slippa frysa

Det är mycket viktigt att du ska kunna hålla dig varm, speciellt om det skulle krisa sig mitt i vintern och du får klara dig utan el- eller fjärrvärme. Därför har jag sett till att alla i familjen har en ordentlig sovsäck som klarar låga temperaturer, samt att vi har extra filtar och massor av värmeljus.

Dessutom har jag sett till att varma kläder finns till alla i min familj, såsom tjocka tröjor, raggsockar, varma byxor, jackor, vantar och mössor. Ett tips från mig är att du och din familj stänger in er i ett och samma rum, för på så sätt blir det enklare för er att hålla er varma och ni slipper frysa.

Något jag investerade i häromdagen var i en gammal fotogenkamin som det går att flytta på och så nu gäller det att se till att alltid ha en dunk fotogen hemma. Fördelen med kaminen är att det går också att tillaga mat och koka vatten på den.

Jag har alltså både värmekälla och slipper äta kall mat. Ett tips är att du ser till att ha papptallrikar, plastmuggar och dylikt, för att slippa använda vatten för att diska upp efter dig och de andra i familjen.

När du ändå är här – läs gärna mina tankar om försvaret. Vid en kris är vi nog mer än tacksamma för att vi inte avvecklat alla resurser som vi har. Alla myndigheter har ett ansvar i Sverige och det kan vara smart att fundera över var resurserna gör bäst nytta.